Lichtkrant

welkom bij deze internet radiozender + + + 24 / 7 + + + vanuit Breda (West-Brabant - The Netherlands)

artiest en titel

NOW PLAYING: Loading ...

Historie



Luisteren naar de zeezenders
Ik heb altijd al iets met radio, muziek en telecommunicatie gehad. 
In mijn kinderjaren (jaren zeventig) luisterde ik al naar de zenders die uitzonden vanaf zee op de middengolf, o.a. Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Mi Amigo. Medio jaren tachtig was er een opleving van de zeezenders, met: Radio Caroline, Laser 558 en het Nederlandse Radio Monique.


dit ben ik...interessant zeg, zo'n radio...

Hilversum 3
Na het verdwijnen van de meeste zeezenders (september 1974) luisterde ik ook regelmatig naar Hilversum 3. Mijn favoriete programma's: Toppop, De Top 40, De Nationale Hitparade, De Verrukkelijke 15, De LP & CD Show, De Dik Voormekaar Show, De Soulshow en De Avondspits.

27 MC
In de jaren '80 ben ik ook actief geweest op de 27 MC band, nadat deze gelegaliseerd was. Met mijn "bakkie" van 0,5 Watt en 22 kanalen maakte ik begin jaren tachtig vele verbindingen met andere 27 MC'ers uit Breda en omgeving: "....CQ 14, is er nog iemand staan de bij voor de Flying Star lokatie Breda..."

mijn allereerste "bakkie": de Beta CB 307 / 0.5 Watt vermogen / 22 kanalen FM gemoduleerd


Piratenzenders op FM
Begin jaren tachtig luisterde ik op mijn radiocassette recorder met grote interesse en nieuwsgierigheid naar de etherpiraten die op de FM band inmiddels volop actief waren. Die band werd "de driemeterband" genoemd. De golflengte op de frequentie van 100 Mhz is namelijk 3 meter. Tussen de 100 en 108 Mhz was er in die tijd nog volop ruimte voor deze zenders. Alleen al in de regio Breda waren er in die tijd tientallen piratenzenders actief.
Enkele Bredase piratenzenders uit de begintijd, met vooral Nederlandstalige piratenmuziek en verzoekplatenprogramma's, die ik mij zo nog herinner: Radio Oranje, Radio Majorca, Radio Nassau, Radio President, Radio Florida, Radio Valencia, Radio Elsalvador, Radio Zonder Naam, Radio Vaticaan, Radio De Witte Arend, Radio Satelliet, Radio Miranda, Radio Holiday, Radio De Baronie, Radio De Zilvermeeuw.
De wat "professioneler" klinkende muziekzenders in Breda (die ook Engelstalige popmuziek draaiden) die ik me herinner uit de jaren tachtig: Radio Benelux, Radio Markstad, Free Radio Breda, Radio Mi Amigo, Radio Exact, Radio Centraal en Markstad Radio.
In de regio Breda (vnl. Nederlandstalige muziek) had je o.a.: Radio Royal (Prinsenbeek), Radio Romantica (Zundert), Radio Treistar (Waspik), Radio De Witte Valk (Chaam), Radio Rodeo/BaHeNa (Baarle-Hertog/Nassau), Radio Bonanza (Terheijden), Radio Surabaja (Terheijden), Radio Miranda (Oosterhout), Radio De Putter (Etten-Leur), Radio Apollo (Etten-Leur), Radio Willem Tell (St.-Willebrord), Radio Gunsmoke (Gilze).


DX op FM Driemeterband

Er was in die tijd een tweedeling op de FM. Je had enerzijds de piratenzenders, die vooral op verzoek Nederlandstalige piratenmuziek draaiden, en meestal tussen de 100 - 104 mhz frequentie kozen. Anderzijds had je de DX-ers, die de FM band experimenteel gebruikten om verbindingen te leggen met andere DX-ers. Om hun (deels zelfgebouwde) apparatuur en antennes uit te testen. Zij kozen meestal frequentie tussen 104 -108 mhz.
Dx-ers uit Breda (en omgeving) die ik mij herinner uit de jaren tachtig:
Albatros, Romeo Delta, Apollo, Skyline, Coax, Radio Zuid, Nova, Power, Airline, Trottiel, Shack, Harelbeke, Galaxy, Pluto, Einstein, Barbier, Centraal, BRO, Integraal, RPS, Texas, Cupido, City, VRZ, Sinclair, RSB, Bermuda, CRB (Bavel), Delmare (Teteringen), Zuidwest (Teteringen), FLR (Rijen), Tronic (Oosterhout), RTO (Oosterhout), Barracuda (Oosterhout), VRB (Oosterhout), Blazer (Oosterhout), Starlux (Prinsenbeek), De Zwerver (Roosendaal), ARZ (Roosendaal), Pelleboer (Hoeven), Gunsmoke (Gilze), Onbekend (Hoogstraten), Moustache (Rucphen/Essen).

Door veel te luisteren naar de DX-ers, en door het lezen van het maandblad Free Radio Magazine (FRM) deed ik mijn kennis op. Eind 1983 kon ik via via aan een mini FM zendertje komen. Het vermogen was ca. 200 milliwatt. Het zendbereik was enkele honderden meters. Net voldoende om verbindingen te leggen met DX-ers uit de wijk (o.a. Romeo Delta en Albatros). Ik gebruikte toen een zelfgemaakte horizontale draaddipool, die binnenshuis op de zolder hing. Ik noemde mezelf in die tijd al "Radio Santana".

Begin 1984 kwam er een ander zendertje (een stentor) met als eindtransistor de MRF 237. Goed voor max. 5 Watt zendvermogen. Als voeding gebruikte ik in de beginperiode een afgedankte 12 Volt auto-accu. Die moest ik regelmatig opladen om op spanning te houden. Niet praktisch, maar het signaal was doordoor nagenoeg vrij van inslag (brom) vanuit een op het lichtnet aangesloten voeding. Ik kon nu, met de horizontale dipoolantenne binnenshuis, verbindingen maken met DX-ers uit Breda en omgeving.

DX-en: hoe ging dat?
Het DX-en gebeurde meestal in het weekend. En vaak later in de avond of in het begin van de nacht. Want dan was de band vrijwel leeg met muziekzenders. Tijdens het DX-en ging ik "uitluisteren" op de radiotuner of een andere DX-er een algemene oproep plaatste voor het leggen van een radioverbinding. Waarna ik dan vervolgens kort inschakelde en "terugriep" naar dat station, in de hoop dat hij mijn bescheiden signaal zou kunnen ontvangen. Ik kon ook zelf een oproep (een "CQ 3") doen op de driemeterband. Dan maar hopen dat een andere DX-er mij op dat moment ontving, en "retour kwam" met rapport over de sterkte van het signaal en de modulatie kwaliteit (spraak en muziek). Dat was altijd spannend, want je wist nooit wie er retour zou komen. Contact op andere wijze (internet of email bv.) bestond toen nog niet.
Als tuner voor ontvangst gebruikte ik jarenlang een Akai ATK-33. Die had een digitale frequentie uitlezing en een signaalsterktemeter aan boord. 
Eind jaren tachtig kreeg ik ruimte om op zolder een richtantenne horizontaal op te hangen. Deze was met de hand roteerbaar voor het uitrichten. Mijn antennes maakte ik met materialen van de bouwmarkt. Leuk om deze zelf te berekenen en uit te testen.

De kwaliteit werd steeds beter. Met een FRM stereocoder kon in stereo uitgezonden worden. Er kwam eind jaren 80 een nieuwe zelfbouw zender: met een zeer stabiele dual gate mosfet VFO, gevolgd door een afzonderlijk stuurtrapje (200 milliWatt), en een eindtrapje met daarin de SD1127 transistor (max. 5 Watt).

Veel DX verbindingen noteerde ik in mijn logboek. Van een aantal DX verbindingen en DX amateurs heb ik nog opnamen, op cassettebandjes en minidisc. Inmiddels zijn de meeste opnamen gearchiveerd in MP3 bestanden op SSD.

Begin jaren 90 liep het DX-gebeuren op zijn einde. De FM band zat inmiddels vol met radiostations. Vooral lokale omroepen en Belgische vrije radio's. Er was op de FM band geen ruimte meer om nog te DX-en. Een deel van de DX-ers was toen al verhuisd naar de 60 cm band. Daar ben ik zelf nooit actief op geweest.


foto van mijn zelfbouw stereo FM zender. Vermogen 0,2 - 5,0 Watt 


Internetradio Santana Breda
Met de opkomst van internetradio (begin deze eeuw) heb ik Radio Santana nieuw leven in geblazen op het internet. Nu gaat het vooral om het radio maken, de muziek, en de techniek van internetradio.
Ik ben nu 24 uur per dag / 7 dagen per week te beluisteren. Wereldwijd! 
Als zelfstandig webcaster ben ik aangesloten bij de Stichting Webcasting Nederland.

Veel luisterplezier !

Kees
Radio Santana Breda